donderdag 3 april 2014

Etappe 9 - De Vleeskeuring

Audities, ballotages, sollicitaties, vleeskeuringen, ik houd er niet van. Het is beoordeeld worden in een momentopname. Zit het even niet mee, dan valt de beoordeling negatief uit. Zit je lekker in je vel, dan levert dat een positiever resultaat op. Want hier geldt meer: resultaten uit het verleden bieden de beste garanties voor de toekomst. De situatie tijdens een dergelijke "vleeskeuring" staat daarentegen verre van de dagelijkse werkelijkheid. Waarom zou je namelijk een violist beoordelen op zijn solospel als je eigenlijk iemand zoekt die in een orkest samen moet kunnen spelen? Of waarom worden tijdens sollicitaties situaties mondeling behandeld, terwijl we allemaal weten dat er in de praktijk door omgevingsomstandigheden heel anders gehandeld zal worden? Kortom, vlees kun je alleen maar keuren door het ook te proeven zoals het op je bord verschijnt.
Hoewel ik er van alles aan doe om ze te voorkomen, zijn vleeskeuringen soms onvermijdelijk. Maar gelukkig heb ik het beperkt kunnen houden tot 3 momenten; een sollicitatie voor een vakantiebaan bij Autotron, een sollicitatie als reisleider bij Vinea en een sollicitatie voor mijn huidige baan. In alle andere gevallen was het me gelukt om beoordeeld te worden op de praktijk in plaats van in een formeel gesprek. Deze week kwam er echter een vierde vleeskeuring bij: een medische keuring voor deelname aan de Marathon van Parijs. Ook hier vraag ik mij af met welk doel. Waarschijnlijk wil men zich indekken tegen calamiteiten. Dat had men dan beter kunnen doen door te vragen of je eerder een marathon (of halve) gelopen hebt of iets dergelijks.
Goed, mijn vleeskeuring stond in deze week gepland bij het Sport Medisch Advies Centrum in Utrecht. Op de Uithof, vlak bij het UMCU, dus dat was handig. Eerst wegen, lengte meten, bloed afnemen en blazen in een pijpje. Daarna een beetje fietsen met een ECG meeting, wattage langzaam opvoeren en kijken hoe ver je kunt komen. Daarna een lichamelijke inspectie door de dokter, waaronder de knieën, de enkels en de heupen. De resultaten waren positief. De conditie was ver bovengemiddeld, geen rare bloedwaardes en geschikt bevonden. Het officiële formulier van de Marathon van Parijs is getekend en het onderzoek "heeft geen contra-indicaties opgeleverd om deel te nemen aan hardloopwedstrijden." Alsof we dat nog niet wisten, maar toch leuk om te weten.
Ik ben benieuwd of deze vleeskeuring wèl nut heeft. Zouden er zich nu werkelijk minder calamiteiten voordoen bij marathons waarvoor een dergelijke keuring noodzakelijk is vergeleken met die waarvoor dat niet hoeft? Zou er een groter percentage uitlopers zijn door deze drempel te leggen? Hebben de deelnemers aan deze marathon minder blessures etc dan die aan andere marathons? Het is dat ik er geen tijd voor heb, anders zou het een leuk onderzoek kunnen zijn naar de effectiviteit van deze voorwaarde. Of het voor mij wat opgeleverd heeft? We gaan het zien op Zondag 6 April!

Geen opmerkingen: