woensdag 25 juni 2008

Opgeblazen


Er was ooit een tijd dat kinderen die naar school gingen nog scholieren heten, een opleiding nog geen studie was en de gulden op de markt nog een daalder waard was. Het moet in die tijd geweest zijn dat ik voor het eerst vanuit Rosmalen met de trein naar Leiden ging om te gaan verhuizen en in Leiden te gaan studeren. Het was telkens weer een mooie ervaring om met een stoptrein door het agrarische landschap van Utrecht en Leiden te rijden. Het was ook duidelijk waarom het een stoptrein werd genoemd: Ieder perron dat onderweg aan het enkelspoorstraject lag, werd met een stop vereerd: Leiden Lammenschans, Alphen a/d Rijn, Bodegraven, Woerden, Vleuten, Utrecht.

Jarenlang heb ik dit traject frequent bereisd. Om naar het strijkorkest te gaan, om te gaan werken in het Autotron, om mijn ouders te bezoeken, etc. En jarenlang ging ook het gerucht dat ooit het spoor verdubbeld zou worden, zodat de trein uit Utrecht niet halverwege hoefde te wachten op de trein uit Leiden, iets wat vanwege het enkele spoor maar op een paar plaatsen kon. Een soortgelijk gerucht deed de ronde over de N11 ter vervanging van de Rijndijk. Omdat dit gerucht zienderogen werkelijkheid aan het worden was, gingen wij er als studenten van uit dat ook het spoorverdubbelingsverhaal meer was dan enkel een gerucht. Ooit zou er een intercity kunnen gaan rijden van Leiden naar Utrecht, een intercity die de schamele 45KM in 20 minuten af zou moeten kunnen leggen, wat de reistijd zou halveren.

De tijden zijn veranderd. Iedere vervolgopleiding op het voortgezet onderwijs heet nu een studie en degenen die deze studie volgen worden studenten genoemd. Mijn euro is bij lange na geen daalder meer waard en ik vertrek per trein van Leiden richting Utrecht om te gaan verhuizen. Tot mijn blijdschap constateer ik dat de stoptrein op dit traject vervangen is door een intercity. De wagons die in gebruik zijn, zijn dit label zeker waardig. Maar al gauw bekruipt mij een opgeblazen gevoel, een gevoel van inflatie zullen we maar zeggen. Op de borden lees ik wat de haltes van deze intercity zullen zijn: Leiden Lammenschans, Alphen a/d Rijn, Bodegraven, Woerden, Utrecht. Een knap staaltje hybris. Het wordt tijd voor een Rennie......

Geen opmerkingen: