vrijdag 27 juni 2008

Spierings Unplugged

Ooooh you cannot reach me now
Ooooh no matter how you try
Goodbye cruel world it's over
Walk on by


De stekker is er uit en we zien wel wanneer we weer online zijn.

woensdag 25 juni 2008

Opgeblazen


Er was ooit een tijd dat kinderen die naar school gingen nog scholieren heten, een opleiding nog geen studie was en de gulden op de markt nog een daalder waard was. Het moet in die tijd geweest zijn dat ik voor het eerst vanuit Rosmalen met de trein naar Leiden ging om te gaan verhuizen en in Leiden te gaan studeren. Het was telkens weer een mooie ervaring om met een stoptrein door het agrarische landschap van Utrecht en Leiden te rijden. Het was ook duidelijk waarom het een stoptrein werd genoemd: Ieder perron dat onderweg aan het enkelspoorstraject lag, werd met een stop vereerd: Leiden Lammenschans, Alphen a/d Rijn, Bodegraven, Woerden, Vleuten, Utrecht.

Jarenlang heb ik dit traject frequent bereisd. Om naar het strijkorkest te gaan, om te gaan werken in het Autotron, om mijn ouders te bezoeken, etc. En jarenlang ging ook het gerucht dat ooit het spoor verdubbeld zou worden, zodat de trein uit Utrecht niet halverwege hoefde te wachten op de trein uit Leiden, iets wat vanwege het enkele spoor maar op een paar plaatsen kon. Een soortgelijk gerucht deed de ronde over de N11 ter vervanging van de Rijndijk. Omdat dit gerucht zienderogen werkelijkheid aan het worden was, gingen wij er als studenten van uit dat ook het spoorverdubbelingsverhaal meer was dan enkel een gerucht. Ooit zou er een intercity kunnen gaan rijden van Leiden naar Utrecht, een intercity die de schamele 45KM in 20 minuten af zou moeten kunnen leggen, wat de reistijd zou halveren.

De tijden zijn veranderd. Iedere vervolgopleiding op het voortgezet onderwijs heet nu een studie en degenen die deze studie volgen worden studenten genoemd. Mijn euro is bij lange na geen daalder meer waard en ik vertrek per trein van Leiden richting Utrecht om te gaan verhuizen. Tot mijn blijdschap constateer ik dat de stoptrein op dit traject vervangen is door een intercity. De wagons die in gebruik zijn, zijn dit label zeker waardig. Maar al gauw bekruipt mij een opgeblazen gevoel, een gevoel van inflatie zullen we maar zeggen. Op de borden lees ik wat de haltes van deze intercity zullen zijn: Leiden Lammenschans, Alphen a/d Rijn, Bodegraven, Woerden, Utrecht. Een knap staaltje hybris. Het wordt tijd voor een Rennie......

zondag 15 juni 2008

Rockbox Rocks!


Wachtend op Den Haag Centraal op de trein naar Voorschoten heb ik de laatste "Linux Magazine" doorgebladerd. Daarin staat deze keer een artikel over RockBox. RockBox is open source firmware voor mp3 spelers, geheel opnieuw opgebouwd vanaf de basis. Het draait op diverse spelers, waaronder:

* Apple: iPod, iPod Mini en 1e generatie iPod Nano
(niet de Shuffle, 2e/3e generatie Nano, Classic of Touch)
* Olympus: M:Robe 100
* en een aantal anderen

Nou dat is interessant. Laat ik nou net een M:Robe hebben gekregen van iemand. We liepen al te balen dat de meegeleverde software alleen onder Windows werkte en dat is niet handig in een huis waar ramen alleen zijn om naar buiten te kijken en Linux de eerste viool speelt. De documentatie op de website (www.rockbox.org) is zeer compleet en de installatie is kinderspel. Na wat kleine aanpassingen aan het thema en het lettertype draait de M:Robe nu met iPod-achtige menuutjes en is het overzetten van muziek naar deze prachtige mp3 speler onder Ubuntu 8.04 makelijker dan ooit te voren. Bonus zijn een aantal leuke extra applicaties, een stem die aangeeft wat je doet (handig voor slechtzienden) en good-old Doom dat nu dus ook is te spelen op deze mp3 speler. Zie de YouTube video voor een demo.

vrijdag 13 juni 2008

Leven is emotie, en dood ook

"Vorig jaar overleden 152 patiënten omdat niet op tijd een orgaan (meestal een nier) beschikbaar was. Nog eens vijftig mensen werden van de wachtlijst afgevoerd omdat ze te ziek waren om nog een transplantatie te ondergaan. De wachttijd voor een donornier bedraagt gemiddeld vier jaar."

Dat er iets moet gebeuren aan de wachtlijsten is evident. En ik geloof niet dat daarover verschil van mening over bestaat. Wel moet iedere Nederlander het recht hebben te beslissen of hij/zij als orgaandonor geregistreerd wil staan of niet. Echter, feit blijft dat vele Nederlanders dit niet geregistreerd hebben. Hiermee komt de keuze voor donatie na overlijden bij de nabestaanden te liggen. Een verplichte registratie met als "default" keuze het donorschap zou mensen dwingen hierover na te denken, een keuze te maken en deze te registreren. Vastleggen van deze keuze bij het verkrijgen van het rijbewijs (of eventueel paspoort) en misschien zelfs wel vermelding daarvan op dit nieuwe rijbewijs maakt een keuze bij leven en welzijn noodzakelijk. Zie het als een testament dat uitsluit dat nabestaanden na overlijden anders beslissen dan de wil van de overledene. De keuze van de nabestaanden zal immers zwaar beïnvloed worden door emoties, emoties die een rationele afweging in de weg staan.

zondag 1 juni 2008

Hollywood here we come


Hij is uit: Peach, de productienaam die omgedoopt is tot "Big Buck Bunny". De animatiefilm laat zien waartoe het gratis open source software pakket Blender toe in staat is. De film is gratis en 100% legaal te downloaden via deze torrent. Wie meer over dit projec wil weten kan terecht op de website www.bigbuckbunny.org, kan het artikel in de Volkskrant lezen of de uitzending van De Wereld Draait Door bekijken waarin aandacht werd besteed aan dit unieke project.